top of page
  • Writer's pictureNadi Bangi

7 Tips Menjimatkan Wang Ketika PKP

Oleh: Farhan Siddiq

Penyunting: Abdullah Zaid


Sumber: Money Compass


Situasi PKP buatkan kita lebih banyak habiskan wang mengikut kehendak diri? Gunakan masa ini untuk anda menjimatkan wang. Terdapat cara-cara untuk menjimatkan wang dengan efektif semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Semasa PKP kebanyakan kita berada di rumah ataupun di kampus, tidak pasti bila kehidupan akan kembali normal. Wabak ini mempengaruhi kehidupan kita sepanjang hari dan juga kewangan kita. Anda perlu mengambil langkah berhati-hati dalam berbelanja ketika keadaan ekonomi yang tidak stabil pada masa ini.


Kementerian Kewangan Malaysia menyatakan PKP 1.0 dan PKP 2.0 berjaya kurangkan kes COVID-19 dengan ketara, tetapi PKP 2.0 mencapai sasaran tanpa menjejaskan pertumbuhan ekonomi negara. Tiada negara lain yang menutup ekonomi sepenuhnya dalam menghadapi gelombang ke-2 dan ke-3 COVID-19, sebaliknya mereka hanya mengetatkan SOP dan menghadkan aktiviti sosial, sama seperti Malaysia.


Oleh itu, anda perlu bijak berjimat cermat ketika PKP pada masa ini. Ada beberapa perkara positif yang dapat anda lakukan dengan wang anda bagi mengelak kehabisan wang. Berikut merupakan cara-cara untuk menjimatkan wang semasa kuarantin atau 'lockdown' COVID-19 menurut Money Compass. Kita semua dilarang makan di kedai dan restoran, jadi kita boleh menyimpan sedikit wang daripada larangan itu.


Buat Bajet

Sekiranya anda belum memulakan belanjawan sekarang, anda seharusnya lakukan sekarang. Anggaran hanya bermaksud mengesan pendapatan dan perbelanjaan anda dengan kerap. Anda boleh melakukannya setiap bulan atau anggaran dengan gaji, cukup gunakan kaedah yang sesuai untuk otak anda.


Berdasarkan Money Under 30, gunakan spreadsheet jika anda ingin melakukan sesuatu secara manual, tetapi ada aplikasi anggaran yang boleh berfungsi untuk anda. Aplikasi pengurusan bajet seperti Wallet, Money Management, dan Monefy mempunyai ciri ramalan anggaran yang dapat menunjukkan kepada anda bagaimana aktiviti hari ini akan memberi kesan kepada anda esok. Lihat unjuran hingga 30 tahun ke depan sehingga anda dapat menyesuaikan perbelanjaan anda untuk hasil yang lebih baik. Seiring dengan kenaikan pendapatan anda, anda boleh mencuba pelbagai perubahan anggaran dan melihat di mana anda dapat mengurangkan.


Manfaat lain dari aplikasi adalah ringkasan yang dapat disesuaikan yang tiba di peti masuk anda mengikut jadual yang anda tentukan. Anda juga boleh menetapkan amaran belanjawan sehingga anda akan mengetahui kemungkinan berisiko membelanjakan terlalu banyak. Ia juga bergabung dengan lebih daripada 12,000 institusi kewangan untuk membantu anda mendapatkan gambaran lebih baik mengenai nilai bersih anda.


Masak Sendiri

Anda tidak memerlukan bekas plastik yang sepadan atau bungkusan plastik. Penyediaan makanan adalah kaedah terbaik untuk menjimatkan wang semasa kuarantin. Ini menghalang anda daripada membeli terlalu banyak makanan di kedai runcit dan memberi anda rancangan makanan berstruktur. Tidak perlu bergantung kepada mee segera dan restoran.


Sebelum anda menguasai keperluan makanan, buat senarai makanan yang ingin dibuat. Mudahkan dengan memasak kuantiti yang banyak untuk memudahkan penyediaan makanan. Saya biasanya menggoreng ayam atau ikan, memasak masak lemak atau kari dan telur rebus untuk dimakan sepanjang minggu.


Buat Kopi, Air Sendiri

Sebilangan daripada kita tidak dapat memulakan hari tanpa minum secawan kopi. Adakah anda salah seorang dari mereka? Tidak mengapa jika kita ingin minum kopi dengan baik sekali-sekala. Oleh kerana kebanyakan kita gemar minum kopi, kita mungkin perlu menghabiskan antara RM3 hingga RM12 sehari, bergantung pada jenis kopi dan jenama yang kita lebih suka.


Oleh itu, daripada membuat pesanan biasa di kedai kopi atau minimarket setiap pagi sebelum sampai di pejabat atau memulakan kerja, lebih baik kita membuat secawan kopi kita sendiri. Sekarang kebanyakan kita bekerja dari rumah, kita dapat menjimatkan wang dengan lebih banyak kopi dan menyesuaikannya dengan tepat seperti yang kita suka.


Gunakan Kupon atau Baucar Diskaun

Kita perlu menggunakan kupon atau baucar yang terdapat di restoran, pasaraya, dan kedai dalam talian. Sebagai contoh, setiap kali kita memesan penghantaran makanan dalam talian, kita mungkin mendapat kupon atau baucar yang hebat.


Oleh itu, jangan buang kupon yang diberikan atau baucar yang ditampal pada bungkusan makanan. Kita boleh menggunakannya untuk pesanan yang akan datang atau yang akan datang untuk membeli barang-barang terpilih dengan harga termurah. Dan tentu saja, kita perlu menyemak tarikh luput kupon supaya kita mengetahui tawaran hebat dan promosi semasa.


Cuba DIY Hadiah Sendiri

Sekiranya kita merasa lebih banyak masa untuk membuat barang-barang yang licik, kita boleh mencuba membuat dan memberikan hadiah buatan sendiri daripada membeli hadiah.


Walau bagaimanapun, jika kita berfikir bahawa kita tidak cukup kreatif, kita selalu dapat mencari idea, sampel dan merujuk kepada sebarang hadiah DIY secara dalam talian. Jangan risau, semua orang! Terdapat banyak tutorial atau sumber dalam talian yang dapat membantu kita untuk membuatnya.


Kawal dan Kurangkan Kebiasaan Merokok atau Vaping

Merokok atau vaping bukan sahaja ketagihan tetapi juga mahal jika anda memikirkan berapa banyak wang yang mungkin anda bakar setiap hari. Sayangi diri anda dan keluarga anda termasuk semua orang. Anda pasti tidak mahu menghadapi masalah kesihatan pada masa akan datang.


Cubalah untuk mengurangkan, mengawal dan menghindari kebiasaan merokok atau vaping dengan hanya melakukan aktiviti menarik atau tabiat yang bermakna.


Beli Produk atau Barang Berkualiti

Apabila kita membeli barang atau produk, penting bagi kita untuk memilih barang yang berkualiti. Membeli barang yang baik dan berkualiti dapat menjimatkan lebih banyak wang dalam jangka masa panjang. Kita hanya perlu membeli lebih banyak produk berkualiti yang akan bertahan lebih lama dan dapat menjimatkan lebih banyak kita semasa penyelenggaraan.


Apabila kita bercakap mengenai kualiti, produk berkualiti tidak bermaksud harganya tinggi atau berjenama. Untuk mengelakkan berbelanja secara berlebihan atau berbelanja pada barang yang mahal dan tidak perlu, kita selalu dapat memilih barang yang baik dengan memeriksa dan mengujinya secara berhemah agar sesuai dengan kesesuaian dan gaya hidup kita.

569 views0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Nadi Bangi Banner Post (3).png
bottom of page