top of page
  • Writer's pictureNadi Bangi

Polis Beri Amaran Keras Pemalsuan Permit Pergerakan PKPB

Oleh: Anis Shafeera

Penyunting: Nabilah Abdul Rahman

Sumber : Bernama

KUANTAN, 10 Nov - Pihak polis memberi amaran kepada orang ramai agar tidak mengeluarkan dokumen palsu untuk mendapatkan keizinan perjalanan merentasi sempadan negeri sewaktu PKPB berlangsung.


Susulan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) diumumkan oleh Dato’ Sri Ismail Sabri Bin Yaakob diperluaskan ke tujuh lagi negeri di Semenanjung kecuali Pahang, Perlis dan Kelantan selama empat minggu, bermula 9 November hingga 6 Disember ini menyebabkan orang ramai mengambil peluang untuk menyeberangi negeri dengan menggunakan alasan serta dokumen perjalanan yang tidak sah.

Ketua Polis Daerah Kuantan Asisten Komisioner Mohamad Noor Yusof Ali berkata, telah ada percubaan sebelumnya oleh pihak tidak bertanggungjawab menggunakan dokumen palsu dengan harapan polis akan memberi mereka lampu hijau untuk pergi ke luar bandar. “Ada segelintir ibu bapa yang memberi alasan untuk menjemput anak-anak mereka dari asrama di luar Pahang dan mereka perlu memberikan dokumen yang berkaitan untuk proses kelulusan," katanya. Tambahnya lagi, ibu bapa tidak boleh melakukan perjalanan dalam kumpulan besar ketika mereka menuju ke asrama.

Katanya, setelah pelaksanaan Perintah Kawalan Gerakan Bersyarat (PKPB) di semua negeri di semenanjung kecuali Perlis, Kelantan dan Pahang, mungkin ada peningkatan yang mencuba nasib menggunakan dokumen palsu untuk mendapatkan izin perjalanan untuk perjalanan antara negeri. "Kami memberi amaran kepada mereka yang bahkan berpikir untuk menggunakan kaedah ini untuk menghentikan rancangan mereka. Polis meneliti setiap dokumen yang diserahkan sebelum mengeluarkan izin perjalanan,"

Susulan itu, laluan rentas negeri ke Pahang melalui jalan lama juga ditutup bagi mengelak daripada berlakunya penggunaan laluan alternatif dari sempadan negeri lain. Laluan rentas negeri dari Kuala Lumpur melalui Jalan Lama Kuala Lumpur -Bentong tidak boleh dilalui lagi selepas ditutup sepenuhnya kepada semua kenderaan yang lalu di situ.

Pihak polis juga sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga bagi mengawal pergerakan orang ramai supaya mengekalkan penjarakan sosial di bandar Kuantan dengan membuat rondaan secara berkala serta menyerbu premis makanan dengan memeriksa aplikasi MySejahtera pelanggan yang berkunjung di premis makanan tanpa mengira waktu.

Orang ramai juga disarankan untuk sentiasa menjaga penjarakan sosial sewaktu berada di tempat awam dan memakai pelitup separuh muka.

81 views0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Nadi Bangi Banner Post (3).png
bottom of page